Part a casa i com a casa

logo migjorn per fb

Protegida per Montserrat, banyada pels vents del sud, amb el sol i la pluja de Catalunya neix la casa de naixements “Migjorn”.

Un lloc on “Cuidar la vida des del seu inici”, amb un acompanyament de les parelles professional personalitzat, amb molt d’afecte i estima.

Parir d’una manera natural, al lloc i en la postura que la mare senti més convenient (al sofà, a la banyera, dreta, a quatre grapes,estirada…) i dedicant-hi el temps que sigui necessari, uns elements que son difícil de trobar en un hospital.

A Migjorn és la dona la que decideix, les professionals que l’acompanyen en el seu camí donen la seguretat al procés, però no dirigeixen, perquè tenen molt clar que és un procés familiar en el qual elles són les convidades. En el cas de que hi hagi el pare, ell compta i és també molt protagonista. A vegades acompanyem parts en els quals hi ha la família sencera. 

Treballem el canvi per començar a veure el part com a part de la vida de la família , un procés fisiològic de la dona i del nadó. En un ambient més íntim, en una posició que, a més, moltes llevadores considerem “antifiosològica”.

Per acompanyar un part a casa cal que s’acompanyi per professionals, que l’embaràs sigui de baix risc i que hi hagi un hospital a prop del domicili. Si fa falta estem oberts a fer un trasllat a l’hospital. a esperant que uns metges li treguin la criatura de dins, una posició que, a més, moltes llevadores considerem “antifiosològica”.

Migjorn en aquests 17 anys de vida ha assistit més de 1100 parts. La tendència és a l’alça. El part a casa no està cobert per la Seguretat Social. Un part en el domicili o a la caseta de Migjorn, i tot l’acompanyament durant l’embaràs i el post part fins la quarantena o més enllà, val al voltant de 2200 euros. Sempre hi ha dues llevadores de guàrdia 24 hores.

 

 

Amb 17 anys de vida, Migjorn a anat creixent en l’atenció a la mare, a la dona i a la família. Per això diem que no és només una casa de naixements, sinó un centre de salut, perquè rebem consultes diverses i reiterades de dones en aspectes d’anticoncepció, de dificultats per aconseguir un embaràs, d’irregularitats en el cicle menstrual, de dificultats derivades d’episiotomies en el part o de les cesàries; avortaments espontanis, per decisions d’avortaments voluntaris; consultes relacionades amb la menopausa, amb incontinències, amb prolapses.

En definitiva, un gran ventall de dubtes que es repeteixen i que ens fan adonar que en la majoria dels casos són qüestions de desconeixement de la pròpia fisiologia femenina. Dubtes col·lectius que requereixen coneixements i debats col·lectius de les dones que s’hi veuen implicades, apostem per no deixar la salut només en mans del personal sanitari; per conèixer el propi cos, perquè el desconeixement de la fisiologia de la dona és la base per poder crear por i deixar la responsabilitat de la cura a mans d’especialistes.

Amb els llibres i les nines normalitzem el procés de part. Contes amb parts explícits, amb mares que donen a llum de manera natural per trencar la majoria de llibres infantils. I joguines, en concret una nina que té mugrons perquè el nadó s’hi pugui agafar. Una nina  que du un fill dins la panxa i que pot parir un nadó. Es tracta d’una joguina que ajuda a expressar l’afectivitat i a donar presència i normalitat al fet del naixement i a l’arribada de nous germans.

 

Pot semblar una curiositat, però darrere d’aquests contes i jocs creats per Migjorn s’hi amaga una voluntat de normalitzar el procés de part, d’integrar-lo com a part de la vida.

 

 

 

Contacte

Si vols contactar amb un professional de la nostra comunitat, contacta'l des del formulari de la seva pàgina. Aquest és per contactar amb l'administració de NiuCat. També ens pots escriure a info@niucat.cat. Gràcies!

Enviando

Inicia Sesión con tu Usuario y Contraseña

o    

¿Olvidó sus datos?

Create Account